Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ieder oude (fruit)boom van Douwe Dokter is uniek en genummerd.Ieder oude (fruit)boom van Douwe Dokter is uniek en genummerd.Diensten van Douwe Dokter
Douwe is al de derde generatie fruitteler.
Specialist op het gebied van alle uitdagingen rondom (fruit)bomen.

Naast de verkoop van de oude (fruit)bomen geeft Douwe ook advies ten aanzien van alle vraagstukken rondom fruitbomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om advisering over oude fruitbomen die ziek lijken te zijn of het opstellen van een preventief plan van aanpak in het geval van een verbouwing of nieuwe bestrating in de directe omgeving van de bestaande boom. Ook het verplanten en behouden van grote bomen en het snoeien  van fruitbomen behoort tot de diensten van Douwe Dokter.

Advisering rondom fruitbomen

Bomen kunnen zeer oud worden en zijn zeker de moeite waard om te behouden. Vaak is de boom meerdere generaties in de familie of zal bij verlies van de boom ook een enorm verlies van sfeerbeleving optreden. Bomen hebben daarom wel specifieke aandacht nodig van vakmensen met gevoel en passie voor hun vak.

 • Zieke bomenU heeft een prachtige boom voor het huis of in de tuin. De vitaliteit lijkt eruit, er zitten dode takken aan of de bladeren lijken aangetast. Er valt veel af te lezen aan de verschijning van de boom. Bomen vertellen doorgaans veel. Douwe hoort het aan en kan vaak met de juiste interventies en adviezen uw boom weer tot gezonde bloei krijgen.
 • Verbouwing: Voor bomen is het van levensbelang om schade aan wortels, stam of standplaats te voorkomen. De boom zal niet het eerste jaar na een verbouwing afsterven, maar tussen de twee en de vijf jaar kan je er de kettingzaag in zetten. Douwe kan voor een verbouwing preventief naar komen kijken. Vaak zijn heel simpele ingrepen voldoende.
 • Taxatie van bomen: Bij gedwongen verkoop van grond met bomen kan Douwe Dokter uw bomen taxeren.

Verplaatsen, verplanten, rooien en opkluiten van alle soorten en maten bomen 

Uw bomen een tweede kans geven op een betere plek? Verbouwingsplannen? Tuinaanpassing? Grondsanering?

Ook voor circulaire sloopwerkzaamheden bent u hier aan het juiste adres!

Bomen kunnen niet tegen verandering van maaiveld niveau of intensief bereden grond tijdens verbouwingen. In de volgende gevallen zullen bomen zonder verplaatsing langzaam afsterven:

 • Bij bouw of verbouw van gebouwen die dichter dan 10 m bij de boom staan.
 • Bij het ophogen/aanpassen van tuinen
 • Bij onteigening/verhuizing en u wilt de boom meenemen.
 • Bij het saneren van grond: Boom "parkeren" en na sanering terug plaatsen.
 • Bij wegverbredingen of dijkverstevigingen

Bij het verplanten van bomen komt meer kijken dan alleen het verplaatsen.
Zowel de juiste voorbereiding (denk aan snoeien of ondersnijden) als ook nazorg (denk aan grondverbetering of bewatering) zijn cruciaal om bomen succesvol te verplanten. Niet te vergeten de juiste machines en vakmensen met passie aan de knoppen!

Wij hebben een super gemotiveerd team, dé expertise op dit gebied en alle machines in huis om uw bomen vakkundig te verplanten:

 • Holmac HZC 45: hier kunnen we kluiten tot 180 cm mee maken, ook als de boom laag vertakt is!
 • 2 x 7 tons rups kranen
 • 1 x 13 tons rups kraan
 • 1 vrachtwagen met 2 diepladers speciaal ingericht voor het transporteren van bomen.

Snoeien van (oude) fruitbomen

Het snoeien van fruitbomen kunt u wat betreft onderhoud vergelijken met het sporten van de mens. U kunt de boom de juiste voeding geven, de juiste grond en de juiste hoeveelheid water, maar als uw fruitboom niet gesnoeid wordt, groeit hij dicht.

Voor het behoud van een productieve boom met een decoratieve uitstraling is in ieder geval een snoeibeurt om het jaar noodzakelijk.

Wilt u uw fruitboom door experts laten snoeien bent u bij Douwe Dokter aan het juiste adres:

 • Jaarlijks en achterstallig onderhoudssnoei
 • Toepassen van verjongingssnoei/renovatiesnoei
 • Fruitbomen snoeien naar volwassenheid/ vormsnoei
 • Onderhoudssnoei van alle typen fruitbomen 

WIj bieden ook regelmatig snoeicursussen in onze showtuin aan. Meer informatie en het aanmeldformulier kunt u hier vinden.

 

Interesse? Vragen? Afspraak maken? Wij staan u graag te woord.

Klik hier voor de contactgegevens en bel, mail of app ons. U kunt uiteraard ook ons contactformulier invullen.