Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Advies van Douwe Dokter
Douwe is al de derde generatie fruitteler.
Specialist op het gebied van alle uitdagingen rondom fruitbomen.

Naast de verkoop van de oude fruitbomen geeft Douwe ook advies ten aanzien van alle vraagstukken rondom fruitbomen. Dan  gaat het bijvoorbeeld om advisering over oude fruitbomen die ziek lijken te zijn of om het opstellen van een preventief plan van aanpak in het geval van een verbouwing of nieuwe bestrating in de directe omgeving van de bestaande boom.

Bomen kunnen zeer oud worden en zijn zeker de moeite waard om te behouden. Vaak is de boom meerdere generaties in de familie of zal bij verlies van de boom ook een enorm verlies van sfeerbeleving optreden. Bomen hebben daarom wel specifieke aandacht nodig van vakmensen met gevoel en passie voor hun vak.

Zieke bomen

U heeft een prachtige boom voor het huis of in de tuin. De vitaliteit lijkt eruit, er zitten dode takken aan of de bladeren lijken aangetast. Er valt veel af te lezen aan de verschijning van de boom. Bomen praten en vertellen doorgaans veel. Douwe hoort het aan en kan, helaas niet in alle gevallen, vaak met de juiste interventies en adviezen uw boom weer tot gezonde bloei krijgen.

Advies vóór een verbouwing

Voor een verbouwing is het voor bomen van levensbelang om schade aan wortels, stam of standplaats te voorkomen. De boom zal niet het eerste jaar na de verbouwing afsterven, maar tussen de twee en de vijf jaar kun je er de kettingzaag inzetten. Van groot belang dus om hier preventief naar te kijken. Vaak zijn heel simpele ingrepen voldoende.

Advies vóór aanleg bestrating of verharding

Denk daarbij aan: 

  • historische rassen   
  • fruit voor speciale gebruiksdoeleinden
  • het fruit kunnen oogsten en gebruiken het gehele jaar door

 Verplaatsen van bomen

Plan van aanpak met uitvoering van het verplaatsen van bomen.

Taxatie van bomen

Taxaties bij gedwongen verkoop van grond met bomen,
snoeiadvies en eventueel het snoeien van fruitbomen.

Snoeien van oude fruitbomen

Het snoeien van fruitbomen kunnen we wat betreft onderhoud vergelijken met het sporten van de mens. Je kunt de boom de juiste voeding geven, de juiste grond en de juiste hoeveelheid water, maar als je hem niet snoeit, dan groeit hij dicht. Voor het behoud van een productieve boom, met een decoratieve uitstraling is in ieder geval een snoeibeurt om het jaar noodzakelijk.

  • Jaarlijks onderhoud
  • Achterstallig onderhoud
  • Toepassen van verjongingssnoei
  • Vormsnoei
  • Fruitbomen snoeien naar volwassenheid/ vormsnoei.
  • Onderhoudssnoei van alle typen fruitbomen